Jakich regionalnych potraw trzeba spróbować na Mazurach?

Arrival
Departure
  1. Pleasure
  2. Hotel
  3. Blog
  4. Jakich regionalnych potraw trzeba spróbować na Mazurach?
02 july 2020

Kuchnia mazurska ma swoje korzenie w kuchni polskiej, niemieckiej oraz litewskiej, dlatego proste kompozycje mazurskich potraw nieraz mogą zadziwić turystów z innego regionu Polski.

Dania regionalne Mazur bazują na ziemniakach, jajkach i oczywiście rybach, choć w niektórych potrawach także wykorzystuje się tradycyjnie mięso. Regionalne potrawy zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który jednocześnie jest swojski i domowy, a który w łatwy i szybki sposób można odtworzyć po powrocie z wakacji już w domu. 

Ciekawe mazurskie przystawki

Grzyby ze śmietaną po mazursku

Ciekawą przystawką spotykaną na Mazurach są grzyby duszone z miejscowymi ziołami (głównie jałowiec i rozmaryn) oraz mieszanką miodu i kwaśnej śmietany. Grzyby po mazursku można także podać jako dodatek do obiadu.

Plińce z pomoćką

Plińce to potrawa reprezentacyjna dla całego regionu. To placki ziemniaczane przekładane boczkiem, podawane z sosem na bazie kwaśnej śmietany (pomoćką), w którego składzie znajduje się twaróg, czosnek, szczypior i cebula. Tradycyjnych plińców mazurskich można skosztować w naszej restauracji LA BIBLIOTHEQUE w Hotelu St. Bruno w Giżycku.

Pierwsze danie – regionalne zupy

Karmuszka

Karmuszka to jedno z dań, które potrafi bardzo zaskoczyć, ponieważ mieszają się w niej silnie tradycje dwóch kuchni: polskiej i niemieckiej. Jest to zupa przygotowywana na bazie tradycyjnego wywaru mięsnego, wraz z ziołami, mięsem i śmietaną, ale także z fasolą i kapustą.

Zupa rybna

Mazury słyną z jezior, nie mogłoby więc zabraknąć w tradycyjnym regionalnym menu zupy z ryb słodkowodnych. Mazurską zupę rybną zjeść można w naszej restauracji LA BIBLIOTHEQUE. W jej skład wchodzi velut z ryb słodkowodnych, sandacz, pomidor, a także przyprawy w postaci papryczki chilli, kolendry oraz limonki do smaku.

Drugie danie obiadowe

Dzyndzałki z hrećką i skrzeczkami

Nazwa tej potrawy brzmi dosyć niezwykle, jednak gdy już zawita na stole, okazuje się, że to nic strasznego. Dzyndzałki to pierogi, hrećka to kasza gryczana, a skrzeczki to regionalna nazwa skwarek. W zależności od sezonowych składników dzyndzałki mogą być także nadziewane farszem rybnym (na przykład wędzonym pstrągiem).

Kartacze i farszynki mazurskie

Kartacze mazurskie powstają z masy ziemniaczanej (podobnie jak pyzy ziemniaczane), jednak mają charakterystyczny wydłużony kształt. Mogą być faszerowane grzybami, kapustą lub mięsem mielonym.

Farszynki można pomylić z kartaczami na pierwszy rzut oka, jednak są one nieco spłaszczone, a w smaku to już zdecydowanie czuć różnicę. Ciasto na farszynki jest przygotowywane w nieco inny sposób, który pozwala osiągnąć delikatność końcowego efektu, a przed podaniem farszynki się smaży. Natomiast charakterystyczny farsz przygotowywany jest z mięsa wieprzowego i jajek, a także z dużych ilości cebuli i czosnku.

Tradycyjnie farszynki wykorzystywane były jako dodatek do zupy (czerwony barszcz, rosół), jednak obecnie można spotkać się z podawaniem ich jako główne danie, wraz z sosem oraz dodatkiem warzywnym.

Ryby, ryby i jeszcze raz – ryby!

Oczywiście na Mazurach królują ryby pod wieloma postaciami. Szczególnie popularne na Mazurach są smażone ryby następujących gatunków: sielawa, stynka, sieja, węgorz, sandacz, jesiotr oraz pstrąg. Tradycyjnie usmażona ryba bywa polewana zalewą octową, która nadaje potrawie charakterystyczny mocny posmak. Na Mazurach znana i ceniona jest także zapiekanka ze szczupaka.

Filety z sandacza oraz jesiotra są dostępne w naszej restauracji LA BIBLIOTHEQUE dla każdego amatora smacznych ryb. Ryby podawane są z niecodziennymi dodatkami, takimi jak komosa ryżowa czy czarna soczewica. To nowoczesne dania inspirowane tradycją regionu.

A na deser…

Sękacz

Sękacz jest rozpoznawalny także w innych regionach polski, jednak uważa się go także za tradycyjną słodkość Mazur. Sękacz ma niepowtarzalny smak, aromat i fakturę – to coś, czego koniecznie należy spróbować! W LA BIBLIOTHEQUE można zasmakować tradycyjnego sękacza wypiekanego lokalnie przez producenta sękaczy mazurskich Mark.

 

Regionalne potrawy na Mazurach cechują się niezwykłą prostotą i smakiem. Dania regionalne Mazur to coś, co zdecydowanie warto spróbować. Jesienną porą na Mazurach organizowane są konkursy i festiwale kulinarne, warto więc wybrać się tam także poza sezonem.

LA BIBLIOTHEQUE

LA BIBLIOTHEQUE to restauracja w Giżycku umiejscowiona w czterogwiazdkowym Hotelu St. Bruno. Korzystamy ze świeżych składników, w które zaopatrujemy się lokalnie. Kuchnia regionalna inspirowała nas przy układaniu menu, dlatego każda osoba spragniona poznania prawdziwych mazurskich smaków zaspokoi tutaj swój apetyt.

 

newsletter
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close