Kuchnia mazurska ma swoje korzenie w kuchni polskiej, niemieckiej oraz litewskiej, dlatego proste kompozycje mazurskich potraw nieraz mogą zadziwić turystów z innego regionu Polski.
Dania regionalne Mazur bazują na ziemniakach, jajkach i oczywiście rybach, choć w niektórych potrawach także wykorzystuje się tradycyjnie mięso. Regionalne potrawy zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który jednocześnie jest swojski i domowy, a który w łatwy i szybki sposób można odtworzyć po powrocie z wakacji już w domu.
Grzyby ze śmietaną po mazursku
Ciekawą przystawką spotykaną na Mazurach są grzyby duszone z miejscowymi ziołami (głównie jałowiec i rozmaryn) oraz mieszanką miodu i kwaśnej śmietany. Grzyby po mazursku można także podać jako dodatek do obiadu.
Plińce z pomoćką
Plińce to potrawa reprezentacyjna dla całego regionu. To placki ziemniaczane przekładane boczkiem, podawane z sosem na bazie kwaśnej śmietany (pomoćką), w którego składzie znajduje się twaróg, czosnek, szczypior i cebula. Tradycyjnych plińców mazurskich można skosztować w naszej Restauracji Biblioteka w Hotelu St. Bruno w Giżycku.
Przeczytaj również: Jeziora na Mazurach – jakie warto zwiedzić w okolicach Giżycka?
Karmuszka
Karmuszka to jedno z dań, które potrafi bardzo zaskoczyć, ponieważ mieszają się w niej silnie tradycje dwóch kuchni: polskiej i niemieckiej. Jest to zupa przygotowywana na bazie tradycyjnego wywaru mięsnego, wraz z ziołami, mięsem i śmietaną, ale także z fasolą i kapustą.
Zupa rybna
Mazury słyną z jezior, nie mogłoby więc zabraknąć w tradycyjnym regionalnym menu zupy z ryb słodkowodnych. Mazurską zupę rybną zjeść można w naszej Restauracji Biblioteka. W jej skład wchodzi velut z ryb słodkowodnych, sandacz, pomidor, a także przyprawy w postaci papryczki chilli, kolendry oraz limonki do smaku.
Przeczytaj również: Narty na Mazurach – gdzie się wybrać na narty w okolicach Giżycka?
Dzyndzałki z hrećką i skrzeczkami
Nazwa tej potrawy brzmi dosyć niezwykle, jednak gdy już zawita na stole, okazuje się, że to nic strasznego. Dzyndzałki to pierogi, hrećka to kasza gryczana, a skrzeczki to regionalna nazwa skwarek. W zależności od sezonowych składników dzyndzałki mogą być także nadziewane farszem rybnym (na przykład wędzonym pstrągiem).
Kartacze i farszynki mazurskie
Kartacze mazurskie powstają z masy ziemniaczanej (podobnie jak pyzy ziemniaczane), jednak mają charakterystyczny wydłużony kształt. Mogą być faszerowane grzybami, kapustą lub mięsem mielonym.
Farszynki można pomylić z kartaczami na pierwszy rzut oka, jednak są one nieco spłaszczone, a w smaku to już zdecydowanie czuć różnicę. Ciasto na farszynki jest przygotowywane w nieco inny sposób, który pozwala osiągnąć delikatność końcowego efektu, a przed podaniem farszynki się smaży. Natomiast charakterystyczny farsz przygotowywany jest z mięsa wieprzowego i jajek, a także z dużych ilości cebuli i czosnku.
Tradycyjnie farszynki wykorzystywane były jako dodatek do zupy (czerwony barszcz, rosół), jednak obecnie można spotkać się z podawaniem ich jako główne danie, wraz z sosem oraz dodatkiem warzywnym.
Ryby, ryby i jeszcze raz – ryby!
Oczywiście na Mazurach królują ryby pod wieloma postaciami. Szczególnie popularne na Mazurach są smażone ryby następujących gatunków: sielawa, stynka, sieja, węgorz, sandacz, jesiotr oraz pstrąg. Tradycyjnie usmażona ryba bywa polewana zalewą octową, która nadaje potrawie charakterystyczny mocny posmak. Na Mazurach znana i ceniona jest także zapiekanka ze szczupaka.
Filety z sandacza oraz jesiotra są dostępne w naszej Restauracji Biblioteka dla każdego amatora smacznych ryb. Ryby podawane są z niecodziennymi dodatkami, takimi jak komosa ryżowa czy czarna soczewica. To nowoczesne dania inspirowane tradycją regionu.
Przeczytaj również: Ciekawe miejsca na Mazurach — co zwiedzić, odpoczywając na Mazurach?
Sękacz
Sękacz jest rozpoznawalny także w innych regionach polski, jednak uważa się go także za tradycyjną słodkość Mazur. Sękacz ma niepowtarzalny smak, aromat i fakturę – to coś, czego koniecznie należy spróbować! W Restauracji Biblioteka można zasmakować tradycyjnego sękacza wypiekanego lokalnie przez producenta sękaczy mazurskich Mark.
Regionalne potrawy na Mazurach cechują się niezwykłą prostotą i smakiem. Dania regionalne Mazur to coś, co zdecydowanie warto spróbować. Jesienną porą na Mazurach organizowane są konkursy i festiwale kulinarne, warto więc wybrać się tam także poza sezonem.
Przeczytaj również: Aktywny wypoczynek na Mazurach – jak zorganizować sobie urlop?
BIBLIOTEKA to restauracja w Giżycku umiejscowiona w czterogwiazdkowym Hotelu St. Bruno. Korzystamy ze świeżych składników, w które zaopatrujemy się lokalnie. Kuchnia regionalna inspirowała nas przy układaniu menu, dlatego każda osoba spragniona poznania prawdziwych mazurskich smaków zaspokoi tutaj swój apetyt.